Edit Content
  • Kontakt
  • Oferta
  • Sklep
  • Moje konto
  • Koszyk
  • Kurs
  • Moje kursy
  • Regulamin sklepu
  • Polityka prywatności

OBIADOKOLACJA NA POWITANIE MAMY W DOMU PO PORODZIE. POD OKIEM TRENERA :)

Odbierasz Mamę i Maleństwo ze szpitala, jesteś przeszczęśliwy, wieziesz swoją rodzinkę do pięknie wysprzątanego domu, pełnego dekoracji i balonów, na stole zostawiłeś małe prezenciki i już widzisz tą radość na twarzy swojej ukochanej…aż tu nagle przypominasz sobie, że zapomniałeś o najważniejszym – obiedzie! Przecież porządek to nie wszystko… czar pryśnie jeżeli Mama będzie głodna, a będzie, to Ci gwarantuję. Nic się nie martw ten zły sen się nie wydarzy, ponieważ pomyślałam o tym zawczasu i udałam się po pomoc do Adama – trenera z zamiłowaniem do zdrowego odżywiania @Trenuj z Adamem, który pomógł mi stworzyć 3 propozycje ciepłej obiadokolacji dla Mamy Twojego dziecka, które bez problemu przygotujesz sam w domu.

Pewnie, łatwo jest po prostu zadzwonić i coś zamówić, ale jaką masz pewność, że nie ma tam czegoś co zaszkodzi Twojemu Maleństwu (bo mama przecież znajduje się w czasie połogu i oczywiście karmi)? Żadną! Dlatego musisz wziąć sprawy w swoje ręce i nauczyć się którejś z tych trzech potraw. Gwarantuję! Ona będzie zachwycona, a Twoja pociecha będzie mogła zdrowo się rozwijać.

1. Łosoś z puree z selera i jabłka

Składniki:
• 3 filety z łososia
• limonka
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 1 cebula
• 1 duże jabłko
• seler
• koperek
• sól himalajska, pieprz czarny, kolendra, kminek

Wykonanie:
– łososia skropić limonką i oliwą z oliwek, a następnie obtoczyć w kminku i kolendrze
– następnie usmażyć łososia na patelni, natomiast warzywa i jabłko obrać i pokroić w plastry
– na patelni rozgrzać olej kokosowy, wrzucić warzywa i smażyć przez około 3-4 minuty
– następnie dusić pod przykryciem przez około 10 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku

2. Sałatka z polędwiczek i szpinaku

Składniki:
• upieczona pierś z kurczaka/indyka
• garść liści szpinaku
• 1/4 czerwonej papryki
• 1/2 pomidora
• kilka czarnych oliwek
• orzechy włoskie
• sos: kompozycja na bazie ziół, oliwy z oliwek i soku z cytryny

Wykonanie:
– paprykę, pomidora oraz kurczaka pokroić w cienkie paski
– wymieszać wszystkie składniki w misce
– posypać posypujemy pokruszonymi orzechami
– skomponować sos i przelać w sosjerkę do podania

oraz wersja vege o której nie zapomniał nasz trener:

3. Placki cukiniowe

Składniki:
• 1.5 szklanki startej cukini
• 3 jajka
• 2 łyżki mąki kokosowej
• 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
• 2 szczypty gałki muszkatołowej
• sól i pieprz (do smaku)
• 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
• klarowane masło (do smażenia)

Wykonanie:

– startą i odciśniętą z nadmiaru wody cukinię połączyć z resztą składników oraz zmiksować w blenderze
– na patelni rozpuścić masło klarowane i wylożyć na nią ok. 1 łyżkę ciasta (na 1 placek)
– smażyć z każdej strony aż się zarumieni

Placki można podać w 2 wersjach:
– posmarowane masłem
– w formie kanapki, umieszczając między dwoma plackami świeże warzywa

To by było na tyle  Reszta w Twoich rękach.

Jestem pewna, że sobie poradzisz, bo Twój cel jest tego warty, więc do dzieła!

tata-po-porodzie-gotuje-na-powatnie-mamy-w-domu-gotuj-we-dwoje2

K.